JOM TERJAH:

Sertai online survey dan anda dibayar setiap survey
klik link dibawah untuk menyertai
ipanelonline survey

Daftar SAYS Malaysia di sini

InstaForex

Cari Blog Ini

Selasa, 14 Januari 2014

Maulidur Rasul disambut penuh kecintaan

Maulidur Rasul tahun ini disambut di seluruh negara dengan penuh keinsafan dan kecintaan bagi memperingati jasa dan perjuangan junjungan besar Nabi Muhammad S.A.W.

Sambutan peringkat kebangsaan berlangsung di Masjid Putra, Putrajaya dimulai dengan perarakan sejauh 1.7km, disertai 13,598 peserta daripada 151 kontinjen bermula di bangunan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan dan Persiaran Perdana menuju Masjid Putra.

Yang di-Pertuan Agong Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah dan Raja Permaisuri Agong Tuanku Hajah Haminah berkenan berangkat ke sambutan Maulidur Rasul 1435H/2014M bertema 'Wasatiyyah Tonggak Kesatuan Ummah' di pusat pentadbiran kerajaan persekutuan itu.

Penceramah terkenal, Ustaz Mohd Kazim Elias turut diundang menyampaikan ceramah mengenai personaliti dan sifat Rasulullah S.A.W yang perlu dicontohi seluruh umat Islam.

Majlis itu turut dihadiri Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan isteri Datin Seri Rosmah Mansor serta Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dan isteri Puan Sri Noorainee Abdul Rahman.

Turut hadir beberapa menteri termasuk Menteri di Jabatan Perdana Menteri yang bertanggungjawab bagi hal ehwal Islam Datuk Seri Jamil Khir Baharom, Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Dr Ali Hamsa dan perwakilan negara luar.

Di JOHOR, kira-kira 5,000 umat Islam menghadiri sambutan Maulidur Rasul peringkat negeri di Masjid Jamek, Kota Tinggi.

Tunku Mahkota Johor Tunku Ismail Sultan Ibrahim, bonda baginda Raja Zarith Sofiah Sultan Idris dan adinda baginda Tunku Tun Aminah Sultan Ibrahim berkenan berangkat ke majlis sambutan itu.

Terdahulu, sambutan bermula kira-kira 7.30 pagi dengan perarakan melibatkan 70 kontinjen mewakili agensi kerajaan, pertubuhan bukan kerajaan (NGO), swasta dan sekolah diketuai Menteri Besar Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin.

Majlis diserikan dengan bacaan al-Quran oleh johan Majlis Tilawah Al-Quran dan berzanji peringkat daerah Kota Tinggi 2013 Ustaz Zunaidi Tarpani serta ceramah oleh Kadi Daerah Kota Tinggi Mohd Fauzi Bachok.

Di MELAKA, lebih 10,000 umat Islam mengambil bahagian dalam perarakan sempena Maulidur Rasul peringkat negeri bermula di Stadium Hang Tuah ke Masjid Al-Azim.

Yang Dipertua Negeri Melaka Tun Mohd Khalil Yaakob dan Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Idris Haron turut berarak sejauh lebih empat kilometer sambil berselawat memuji junjungan besar Nabi Muhammad S.A.W.

Perarakan itu disertai kira-kira 200 kontinjen termasuk lebih 20 beca daripada kontinjen Persatuan Beca Negeri Melaka dan 10 orang kurang upaya berkerusi roda daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat.

Di IPOH, Pemangku Raja Perak Raja Dr Nazrin Shah dan Raja Puan Besar Perak Tuanku Zara Salim berkenan berangkat ke majlis sambutan peringkat Perak di Pusat Konvensyen Amanjaya di Meru.

Turut berangkat Raja DiHilir Perak Raja Jaafar Raja Muda Musa dan Raja Puan Muda Perak Raja Nor Mahani Raja Shahar Shah. Ia turut disertai Menteri Besar Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir dan isteri Datin Seri Saripah Zulkifli.

Di MUKAH, hujan sejak awal pagi tidak mematahkan semangat Ketua Menteri Tan Sri Abdul Taib Mahmud dan lebih 6,000 peserta daripada 175 kontinjen untuk meraikan sambutan Maulidur Rasul peringkat negeri Sarawak.

Taib bersama-sama beberapa anggota kabinet negeri menyertai perarakan sejauh 3.5km melalui jalan-jalan utama di bandar Mukah.

Sebanyak 13 kontinjen terdiri daripada penduduk tempatan dan organisasi bukan Islam turut mengambil bahagian.

Di ALOR SETAR, sambutan Maulidur Rasul peringkat negeri Kedah berlangsung malam tadi di Masjid An-Nur Pokok Sena dengan kehadiran kira-kira 1,000 peserta dan disempurnakan Anggota Jemaah Pemangku Sultan Kedah, Tan Sri Tunku Sallehuddin Sultan Badlishah.

Pada majlis yang turut dihadiri Menteri Besar Kedah Datuk Mukhriz Tun Dr Mahathir itu, Tunku Sallehuddin bertitah umat Islam harus sentiasa menjadikan Nabi Muhammad S.A.W sebagai idola dan panduan hidup.

Rasulullah bukan sahaja ikon kepada agama Islam malah melengkapi segala sudut seperti ketua kerajaan, soal ibadat dan akhlaknya yang terpuji, titah baginda.

Di KUALA TERENGGANU, Menteri Besar Datuk Seri Ahmad Said mengetuai 310 kontinjen berarak sejauh 2.5km sempena Maulidur Rasul peringkat negeri Terengganu, bermula dari Dataran Shah Bandar sehingga ke Stadium negeri. Sultan Terengganu Sultan Mizan Zainal Abidin berkenan berangkat dan merasmikan sambutan itu yang disertai 11,000 orang.

Di KUANTAN, Sultan Pahang Sultan Ahmad Shah menyeru umat Islam berganding bahu menolak usaha pihak tertentu yang berniat merosakkan Islam menerusi fahaman liberalisme atau ajaran sesat.

Baginda bertitah, fahaman liberalisme kini semakin menghakis akidah umat Islam sehingga menyebabkan masyarakat kini mengambil mudah hukum-hukum dan syariat Islam sehingga terbawa-bawa ideologi pemikiran terbuka yang dipelopori masyarakat Barat sehingga mencalar kesucian agama Islam sebagai agama rasmi negara ini.

"Tanpa kerjasama semua pihak usaha membanteras kumpulan ini tidak akan berjaya kerana hanya dengan pengetahuan ilmu (agama) yang mantap dan kukuh dapat menyelamatkan individu daripada terjebak dengan fahaman itu," titah baginda pada majlis sambutan Maulidur Rasul peringkat negeri.

Titah ucapan baginda dibaca oleh Menteri Besar Datuk Seri Adnan Yaakob. Majlis yang dihadiri kira-kira 3,000 orang itu bermula pada 8.30 pagi dengan perarakan dari kediaman rasmi Menteri Besar ke Dewan Jubli Perak. - Bernama

Tiada ulasan: